dimecres, 16 de gener del 2013

Més sobre assentaments


No és el primer cop que parlo dels assentaments al barri del Poblenou. I em sembla que desgraciadament no serà el darrer cop. Tot i conèixer la situació per persones properes, no va ser fins el passat estiu que vaig acostar-me a aquesta realitat, donant suport a la gent que viu a les naus del carrer Josep Pla. Vaig conèixer mes de prop aquesta realitat i em va colpir molt directament. Aquests assentaments permeten un model de vida que, allunyat dels mínims que podem demanar dins d'una societat encara benestant, ofereixen unes millors condicions que el carrer. Les naus permeten un millor nivell de cobertura, de seguretat, una xarxa solidària entre les persones que hi viuen. Per tant malgrat les pèssimes condicions de salubritat en la que es troben aquests espais, són una alternativa millor que l'absència d'espais. La immensa majoria de gent que viu en aquests assentaments construeix un model de vida amb tot el poc marge que com a societat els deixem. I lluny d'exigir millores socials, han de lluitar per no perdre aquesta dura realitat.

Com a conseqüència de la seva actitud i del suport veïnal al barri, l'Ajuntament decideix impulsar un Pla d'assentaments que possiblement té bones intencions però que aviat es percep com paper mullat, quan no concreta ni terminis ni inversions. Ara volen desenvolupar-lo, però per exemple inclouen el procés de regularització de la gent? Fins ara sols havíem rebut titulars de la necessitat de resoldre el problema. Ara però ja hem començat a veure què vol dir solucionar el problema. L'equip de govern municipal de CIU liderat per Xavier Trias aplica mesures de desallotjament, pressió policial i col·laboració en el procés d'expulsió de les persones no regularitzades. No hi ha com portar un any i mig al govern de la ciutat per treure's la màscara socialdemòcrata amb la que sempre es presentava a les campanyes electorals. La radicalització en la pressió a aquests col·lectius és una mostra més de la necessitat de trobar una alternativa realment clara i creïble des de les esquerres a Barcelona.

Dissabte al matí molta gent del barri vam sortir al carrer. Tot i no ser senzill mobilitzar a la gent amb poc temps de preparació i que a més determinats temes a molta gent encara li semblen llunyans, molta gent del Poblenou vam volem expressar que no hi ha persones “il·legals”, que no podem criminalitzar la pobresa, que detenir i expulsar persones d'aquesta manera és indecent. Cal tirar endavant el compromís municipal de buscar una sortida real a aquestes persones. No es tracta d'oferir habitatge per un període curt de temps, es tracta de poder garantir que la seva feina (especialment vinculada a la ferralla) es pugui consolidar i els permeti tirar endavant un projecte col·lectiu i personal al nostre barri. Els darrers esdeveniments estan suposant, per part municipal, un increment de la tensió que ni resoldrà el problema ni permetrà teixir complicitats en el marc d'un Pla d'Assentaments que hauria de servir, sobretot, per a donar resposta a les necessitats de les persones més vulnerables del nostre entorn.

1 comentari:

César ha dit...

Totalment d'acord, Pere. Cap persona és il·legal. El seu problema - que és el de sempre - és ser pobre.