dijous, 2 de desembre del 2010

A les municipals repetirem el 28-N?

Com influiran els resultats de les eleccions catalanes en les properes eleccions municipals? La veritat és que no ho sé. El proper 22 de maig celebrarem unes eleccions municipals que per primer cop poden representar objectivament un canvi de govern a la ciutat de Barcelona. D’entrada val a dir que un aspecte important serà conèixer quina serà l’evolució dels fets dins dels partits que estan vivint una situació de reflexió interna molt profunda. D’entrada el candidat del PSC ha estat altament qüestionat i per part del propi partit a nivell nacional no s’ha apostat fins ara de forma clara per la repetició de Jordi Hereu. Per altra banda sembla que el partit a nivell de Barcelona ha tancat files amb l’Alcalde. Jo crec, modestament, que al final serà Jordi Hereu el candidat del PSC, entre d’altres coses la debilitat del PSC a nivell nacional en aquests moments fa que difícilment vulguin plantejar batalla i trobar-se amb una reedició del cas per la candidatura a Madrid. I a més ho sento, crec que Jordi Hereu és molt millor Alcalde del que es vol transmetre i al final ens ho acabem creient tot. Per altra banda no descarto que en el cas d’ERC es puguin produir encara algunes sorpreses fins i tot en l’encapçalament de la llista. Sé que ara això no està en agenda, però en política quan els temes s’acceleren no se sap on s’aturen.

A part del tema dels lideratges caldrà veure quina és l’evolució política a casa nostra durant aquest mesos per veure com es configura el nou govern municipal. D’entrada CIU tindrà l’avantatge d’estar en un procés de pujada electoral a les darreres eleccions però alhora tindrà el repte de no cometre errors de cara al seu electorat en el govern de la Generalitat. Els possibles acords amb altres formacions poden influir, però molt menys del previst si s’hagués produït una victòria menys clara. També caldrà tenir en compte com evolucionen altres formacions polítiques, cal recordar que per entrar a l’Ajuntament cal tenir un 5% dels vots enlloc del 3% de les eleccions catalanes. Això suposaria que Solidaritat o Ciutadans amb els resultats de diumenge no entrarien i molt menys Reagrupament, Plataforma per Catalunya o altres opcions. Els resultats de diumenge analitzats a Barcelona demostren una necessitat de treballar a fons per part de les esquerres. Tot i que no és traslladable els resultats d’ICV-EUiA a Barcelona són un punt de partida prou positiu, però caldrà forçar la màquina, saber explicar les nostres propostes, aconseguir noves complicitats i tenir un missatge clar de quin model de ciutat volem.

No atiaré la por, no és el meu estil. No considero que un govern conservador a la ciutat suposi la fi del món, però a mi m’agrada la meva ciutat i l’evolució que ha tingut, però també tinc ganes de lluitar per una ciutat més d’esquerres i ecologista i per tant durant aquests prop de 6 mesos jo em mullaré en aquest sentit.