dimecres, 8 de setembre del 2010

Regenerar la política (i 6). Militar.



I pel darrer article d’aquesta sèrie he guardat el que possiblement és més difícil d’entendre. Per regenerar la política cal militar, cal participar activament en políticament i sobretot cal fer-ho des dels partits. Crec amb tota sinceritat que si volem canviar la política cal implicar-se, cal mullar-se i cal dir què volem.
La situació actual de tots els partits polítics amb representació institucional viuen un moment en el que les estructures són potents però que en canvi no tenen una base de participació gaire gran. L’entrada important de nous militants a totes les organitzacions polítiques suposaria una transformació política important. Alguna vegada ho he dit, com és possible que pensem que la gent que ha de dirigir globalment els nostres destins socials no tenen cap capacitat i no fem res per canviar-ho? Si crec que estic malalt i vaig al metge i no em dóna confiança em resignaré? Segur que no, perquè ho fem amb els polítics? La renúncia al compromís polític pot entendre’s en la situació actual, però sols alimenta un major distanciament, cal trencar aquesta dinàmica.
Militar vol dir expressar el nostre compromís amb un model social i econòmic, vol dir expressar la nostra opinió sobre la seguretat ciutadana o el model educatiu, vol dir com hem d’afrontar l’arribada de la immigració o el poder de la banca. Militar vol dir prendre un compromís més enllà d’idees concretes. És cert que això també es pot fer sense militar, però prendre el compromís i s es fes de forma massiva canviaria la dinàmica dels partits, dinamitzaria les idees i les formes de governar i ajudaria a recuperar el prestigi. Però qui s’anima a participar d’un món que avui dia està tan desprestigiat?
Si la gent demanés explicacions al seu partit, exigís transparència, participés activament en les eleccions primàries, escoltés més a la ciutadania organitzada i garantís un seguiment acurat dels programes electorals, la situació política canviaria, sens dubte. I cal una cosa més. Cal que la gent que militem ho fem de veritat, és a dir amb un profund sentit crític a nivell intern i una capacitat engrescadora de portes cap enfora.