diumenge, 21 de març del 2010

Ricard Gomà i les invisibilitats

Ricard Gomà, president del Grup Municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona i Segon Tinent d’Alcalde és el màxim responsable de les polítiques socials a l’Ajuntament de Barcelona. La seva tasca en aquest àmbit ha recollit un bon nombre de felicitacions per part de les entitats socials que treballen en el camp de la pobresa, la cooperació, la diversitat funcional ... I cal destacar que ha aconseguit aquest reconeixement en el marc d’una greu crisi econòmica que ha fet augmentar de forma molt significativa el nombre de persones amb necessitat de disposar de serveis socials i que el nou marc legal ha augmentat per decret el nombre de persones que han de rebre prestacions. Sens dubte la gestió duta a terme per Ricard Gomà ha estat positiva i reconeguda, malgrat que sens dubte hi ha deficiències pressupostàries en un àmbit tan sensible en aquest moment. I també és cert que no tothom percep igualment de forma tan positiva la feina de tot el seu equip.
Però la bona feina de Ricard Gomà és una bona plataforma per ser cap de llista d’ICV-EUiA per Barcelona? Potser no prou. HI ha dos aspectes que potser influeixen en aquest sentit. El primer és que en el fons, tot i que tothom diu el contrari, es valoren més aviat els personalismes i els lideratges més mediàtics que els lideratges de corredor de fons. La gent demana polítics sensibles, honestos, discrets i que toquin de peus a terra, però en canvi a l’hora de la veritat la pròpia discreció d’aquests candidats els fa més invisibles. I el segon element és la pròpia invisibilitat de moltes d’aquestes polítiques. Per exemple quina capacitat de “publicitat” tenen projectes com un alberg per a persones sense sostre amb drogodependències? Quin impacte en els mitjans de comunicació pot tenir un projecte tan avançat i trencador com el de vida independent per a persones amb diversitat funcional? Per tant tenim un candidat que pot tenir tendència a la invisibilitat i que gestiona molt bé polítiques que acabem fent invisibles.
Per tant cal que molta gent donem a conèixer aquesta realitat i les virtuts d’aquesta forma de fer política. Cal explicar la necessitat de seguir parlant de valors i de polítics que saben defensar radicalment aquests valors. Ricard Gomà estic segur que sabrà lluitar per seguir la seva feina.