dimarts, 2 de febrer del 2010

Consells de barri, comencem a tenir conclusions.

Al Districte d’Horta-Guinardó estem vivint el procés de constitució dels Consells de Barri, com que en tenim onze això ens està porta a una intensa agenda, però alhora em permet poder donar-li força voltes a això de la participació ciutadana. I la veritat és que tinc més reptes que respostes, però sí que he trobat alguns elements interessants que vull avançar, tot i que sí que en parlaré més quan acabem el procés. De moment hem celebrat 8 dels 11 consells de barri, per tant ja començo a tenir una bona foto.
Els consells de barri són espais de participació que es reuneixen de forma ordinària dos cops l’any i on hi participen els grups municipals, les entitats i els veïns i veïnes que vulguin. I com que no és senzill treballar a fons amb una estructura amb alta assistència de gent i que d’una sessió a una altra pot ser gent diferent, es crea una comissió de seguiment per tal de treballar de forma més intensa sobre els principals aspectes del barri. I el darrer element a tenir en compte és que es crea la figura de la vicepresidència que recau en una persona de reconeguda trajectòria en el moviment associatiu. A Horta-Guinardó l’equip de govern ha convidat a presentar-se a la presidència de la Coordinadora d’Entitats allà on existeix (Horta, Guinardó i Can Baró)i a la resta de barris a la presidència de l’AVV. A la Teixonera per absència de les dues entitats ho hem fet a la Comissió de la Festa Major.
Una de les primeres conclusions és que pot ser un bon espai de treball, tot i que tenim molts reptes. Aconseguir crear un espai de debat permanent no és fàcil, tots haurem de saber adaptar-nos tots plegats. El govern per cedir espais de debat real, els grups municipals de l’oposició per participar al marge de les disputes tradicionals, les entitats per aprofitar l’ocasió sense por a perdre protagonisme i la resta de la ciutadania per oblidar-se del seu àmbit més immediat i tenir una visió de barri.
I sols voldria remarcar una curiositat. Als dos barris on s’ha produït una crítica al procés de constitució dels Consells de Barri ha estat allà on el moviment associatiu està més dividit. Casualitat, culpa del govern o bé és que en el fons el procés posa en evidència la realitat?

4 comentaris:

jordi sp ha dit...

Home, Pere, ahir va sortir el tama a la Coordinadora. La primera cosa és que no sabem per a què serveix el consell de barri. Potser us citem per a qwue vingueu a explicar-ho.

Suposo que un dels barris és el nostre...

I això que dius de:"Als dos barris on s’ha produït una crítica al procés de constitució dels Consells de Barri ha estat allà on el moviment associatiu està més dividit. Casualitat, culpa del govern o bé és que en el fons el procés posa en evidència la realitat?" no es tradueixi en allò que diuen: "a río revuelto ganancia de pescadores"... veritat?

Pere Nieto ha dit...

Crec que quan es produeixen situacions d'aquesta mena precissament és el contrari de ganacia de pescadores, tothom hi perd i tothom n'és responsable. No volia transmetre que ja em sembla bé, al revés. Estarem encantats de venir-ho a explicar. Crec que els consells de barri funcionaran a mesura que anem caminant i el que és cert és que allà on hi ha males condicions és més difícil impulsar-ho sense dubtes. Tampoc he volgut entrar més a fons però tu també vas veure actituds el passat Consell de Barri que no són acceptables i que dificulten el treball precissament perquè encara que s'expliqui hi ha gent que ja ve amb el discurs de casa, es digui el que es digui.

Agustí Xifre ha dit...

De l’Agustí

Certament vàrem veure actituds que no son acceptables i que dificulten el treball, però es cert que d’alguna manera es permetent, son tolerades i fins i tot formen par de la societat, caduca, amb discursos prefabricats, repetitius i jo crec que fins i tot els tenen numerats i classificats., la pregunta ja fa temps que me la faig , perquè es toleren? per respecte? es una cosa que ells no tenen.
Les entitats no saben ben be en que consisteix el Consell de Barri, representa feina? representa responsabilitat? també un cert exercici de humilitat al formar part d’un grup de treball, vice-president l’Agustí? o Coordinadora? i ara que farem? tot son preguntes que molt sovint es fan amb un regust com el Bitter i d’altres senzillament amb mala llet.
Va ser en alguns moments trist, el Consell del Guinardó, va quedar clar que es el que no s’ha de fer, certament no era acceptable.
Positiu, lo poc que va quedar, va ser la votació i que la gent es va quedar fins al final, escoltant i participant.
Positiu va ser que una vegada mes els mateixos van saber quedar malament davant de la ciutadania, davant del barri, ofenent i demostrant que poca cosa fan.
I l’Agustí, ressentit, dolorit? també recolzat, intentaré reconduir les coses, soc bastant positiu, però reconec que el atacs que vaig rebre mereixent, diguem-ne ser reconduïts, parlats amb profunditat amb els que van utilitzar les seves paraules sense raó ni control.

Felipe Blasco ha dit...

Hola, hago un blog de Horta y BCN. Hablé hace unas semanas con la vicepresidenta del consell de barri y he publicado un post. Por si os interesa. Saludos. http://elparcial.blogspot.com/2010/03/el-consell-de-barri-tria-la.html