dijous, 8 d’octubre del 2009

Despertarà Barcelona?

Xavier Trias ha presentat una nova campanya publicitària de CIU a Barcelona. Cal reconèixer que la idea de despertar a Barcelona no és dolenta com a eslògan, però a part dels eslògans la política ha de ser alguna cosa més. D’entrada la imatge de Jordi Hereu dormint no crec que sigui la més adient, sempre estem igual, cal trobar en el menyspreu o la debilitat de l’altre la nostra fortalesa. I això serveix també per la gent que troba un plaer orgàsmic en les notícies sobre possible finançament il•legal de la Fundació Trias Fargas o en el cas Gurtel. Davant d’aquests temes hem d’exigir claredat, honestedat i que si és necessari actuï la justícia. Hi ha gent que espera recuperar la confiança electoral a partir de que la resta s’enfonsi i aquesta no és mai una bona estratègia perquè en el fons ens acabem enfonsant tots una mica. Però tornant a la campanya de CIU a Barcelona, permeteu-me que digui dues crítiques a les 100 propostes primeres que ha fet. Faré un esforç per parlar cada cop més de política, per mirar de ser original.

En primer lloc les propostes contenen una errada de base massa comuna en la propaganda electoral. Una persona arriba a casa seva i li explica a la seva parella que s’ha quedat a l’atur i que no cobrarà subsidi. L’endeutament de la parella per sort no és molt gran. Per superar el moment difícil decideixen comprar un cotxe nou, anar a un bon restaurant a sopar, encarregar un viatge a Austràlia ara que tenen temps lliure i perquè no, canviar tots els mobles. Tot i que sap que trigarà un temps en tornar a tenir una bona feina decideix també comprar-se el millor equip informàtic per estar preparat. I a més decideix incrementar les seves aportacions a ONG perquè encara més ara enten la feina que fan. O les decisions que ha fet en una sola nit les tira enrera o la seva economia petarà en pocs dies. Senyor Trias, no es pot en la situació econòmica actual dir que tots els serveis municipals, tots, s’ampliaran en nombre, prestacions i horaris. No pot ser que tot creixi. Fins i tot si acceptéssim en CIU una millor capacitat de gestió econòmica (cosa que no considero) seria impossible. I no podem fer la trampa de dir que reduirem les despeses supèrflues per finançar els nous serveis, sols cal fer quatre números per saber que és impossible.

Però a més em sembla que les propostes intenten acontentar a una majoria de gent, però sense concretar solucions concretes més enllà de frases molt aconseguides. Per exemple si us fixeu quan parla de drogoaddiccions parla de la prevenció, però no de com tractar a les persones afectades. Senyor Trias, tancarà les narcosales? De veritat creu CIU que augmentant els mossos d’esquadra i la prevenció acabem amb les drogues? Llavors què fem? No diuen que és un problema greu a la ciutat? O per exemple em sembla molt bé que parlin de llluitar contra les màfies de la prostitució, però de veritat el problema de la prostitució ha d’estar a l’apartat de seguretat? I perquè no concreta en proposta allò que escenifica al carrer en calent? I quan parla d’educació a la ciutat perquè no és capaç d’apostar per l’escola pública, ni tan sols l'esmenta. O per exemple quan parla de persones amb diversitat funcional proposa "donar un respir a les famílies", no apostar de forma clara per un projecte tan innovador des de l'Ajuntament de Barcelona com el de vida independent que col·lectius socials estan impulsant. O com es compatibilitza la seva aposta per una anella verda a la ciutat amb el seu posicionament sobre Tres Turons.

Per tant explico discrepàncies, això és el que vull fer. No vull discutir qui és millor gestor dels cinc caps de llista, no vull parlar de si cal un canvi d’imatge, em nego a discutir si Xavier Trias és un senyor net o no tant. Parlo de política. Discrepo de la seva orientació de la ciutat. I per això seguiré treballant, per aconseguir més suports per la meva manera d’entendre la ciutat i per aconseguir que les esquerres, d’una vegada per totes, tinguem un model clar de ciutat i una manera eficaç d’acostar-nos-hi. Tinc clar que Barcelona ha de despertar, pe`ro el que està clar és perquè ens aixequem del llit i quin somni hem tingut.