dissabte, 22 d’agost de 2009

Municipalisme pobles petits. Diari de vacances 7

La meva estada de quatre dies a Miravete de la Sierra (Teruel), m’ha permès acostar-me una mica al món del municipalisme de petits pobles. Com ja vaig plantejar en un anterior article Miravete és un poble que té al voltant de 50 persones censades enmig del Maestrat i a una hora en cotxe de Teruel. Vaig conèixer en la meva estada al Ricard, una persona que viu a Barcelona on té parades al Mercat del Ninot, però que va néixer a Miravete i que participa de forma activa en l’equip de l’alcalde. La seva activitat el porta a anar molt sovint al poble. No és senzill en u poble tan petit gent que s’impliqui de forma tan directa i això suposa que en Ricard és una peça clau però viu a Barcelona i l’alcalde, al que també vam poder conèixer, viu a Saragossa. L’alcalde es va presentar per les llistes del PP i va obtenir un resultat important dels pocs vots emesos. En Ricard ens plantejava que evidentment la ideologia comptava, pe`ro que en un poble tan petit com aquest allò que et pot oferir el gran partit estatal també és important per decidir en quina llista s’hi va.
En Ricard ens va acompanyar pel poble, pe`ro sobretot ens va parlar de com funcionava el poble, cosa que va ser molt interessant. Passejar també va tenir la seva gràcia, ara amb l’estiu hi ha més gent al poble i vam poder trobar persones de Mataró, Sant Vicenç dels Horts, Les Corts o fins i tot del barri de la Vall d’Hebron.
Una cosa que sí que em va semblar curiosa és que tenien molt clars els objectius del poble. Sobretot es resumia en un objectiu, fer créixer la població. Segons ells el poble no era autosuficient, 50 persones i la majoria d’elles grans no permetien ingressos suficients per garantir les despeses mínimes estables que té l’Ajuntament. Funcionen a base de subvencions i d’aprofitar totes les oportunitats de finançament, per exemple fa gràcia veure el cartell dels Fons Estatals (Pla Zapatero) a l’entrada del poble. I per fer créixer el poble tenen clar que ho poden fer a través del turisme, aprofitant la fama que els hi ha reportat la web que ja vaig comentar en el meu darrer article. I volen que això creï llocs de treball al poble en les instal·lacions municipals que es destinen al turisme, així per exemple el centre multiserveis amb bar inclòs ho gestiona una parella catalana i la dona que gestiona la casa rural és de Gavà. També han fomentat la construcció d’una piscina municipal, per garantir atracció per a parelles joves de l’entorn. El plantejament que fan no és tenir molts turistes, sinó garantir a través del turisme un mínim de llocs de treball que permeti créixer la població estable. Fins i tot estan plantejant la possibilitat de construir apartaments, fet que ja no compartiria tant. Possiblement seria més lògic garantir a tot arreu que els pobles petits es puguin mantenir sense haver de créixer, perquè en el fons això pot comportar la desaparició d’alguns petits pobles o el seu creixement per evitar-ne la desaparició, fomentant fins i tot l’especulació i el poc respecte mediaoambiental.
Hi ha moltes altres coses en les que no era tan diferent un poble de 50 habitants o un districte de 170.000 habitants, com la necessitat de gestionar sabent que sempre hi haurà crítiques o com haver de lluitar en contra dels arquitectes que quan fan un projecte municipal sembla que sempre optin per voler aconseguir un premi més que atendre les demandes municipals. Ja ho sabeu si un dia us ve de gust passar-vos per Miravete us puc donar algunes recomanacions.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Taiwan's flooding caused by the disaster, let us love to play together to help those in need of help, and now you need to do is click on any one keyword for each link will be sponsored by the NT one dollar, let us work together to create world peace ~ thank you!

台灣這次受到洪水侵襲造成巨大災難,讓我們發揮愛心一起幫助這些需要幫助的人,現在你只要每點擊任何一個關鍵字連結,將會得到新台幣一元的贊助,讓我們一起共同創造世界和平~感謝您!

旅遊 法拍屋 服飾
婦產科 大陸外籍新娘 新娘
納豆保健食品 瑜珈教室
彌月蛋糕 汽車旅館MOTEL 台中住宿
清潔公司 法拍屋 看護
隔熱紙 seo 網路行銷
整形外科 看護 整形
室內設計 系統傢俱 網頁設計
柴犬 哈士奇 網頁設計
防爆工具 瑜珈 機票