dijous, 18 de desembre del 2008

Cristianisme compromès

“Quina llàstima, també, que el president de la conferència episcopal espanyola, el bisbe Rouco, cridi perquè s’oblidi d’un cop la memòria històrica dels morts pel franquisme, quan ell i els seus acaben de promoure la canonització dels morts per les “ordas marxistas” “

Aquest text no correspon ni a una butlletí de l’associació d’expresos polítics ni de cap altre organització de recuperació de la memòria històrica. Forma part del full informatiu que la parròquia de Santa Maria del Taulat del Poblenou repartia aquest passat diumenge a les misses. La contundència del text pot sorprendre per qui no està acostumat a conèixer la forta resistència d’algunes comunitats cristianes de base davant de l’ofensiva ultradretana de la conferència episcopal espanyola i del Vaticà. És cert que això no disculpa l’actitud de la jerarquia, però el fet que hi hagi gent cristiana que parli clar i sense pors està bé, perquè la gent que assisteix a les misses del barri o bé que té l’oportunitat de llegir aquest paper es pot reafirmar en les seves conviccions. Algú podria dir que és fàcil parlar i més difícil actuar. En aquest cas no és així.

També dedica algunes frases prou contundents sobre l’actual crisi econòmica: “Els veritables drames de la humanitat no són la caiguda de les borses, l’endeutament de les grans empreses, sinó la fam endèmica de molts països, els genocidis actuals, les morts a les “pateres”, els desplaçats i refugiats a causa de conflictes bèl·lics.”

Davant la situació actual cal escoltar moltes veus de gent que creu que s’ha de transformar l’actual societat. Gent d’església, gent dels sindicats, de les entitats socials ... La indignitat de l’actual situació mundial requereix de molta gent que ens ho recordi i que alhora estigui disposada a actuar.