dimarts, 26 d’agost del 2008

Postal d'estiu 7, els bars

L’estiu dóna de sí per parlar de temes que no tenen cap importància política. El president del meu partit, Joan Saura, ja ha donat motius suficients perquè aviat em posi de nou a parlar seriosament sobre política, però he decidit respectar les meves vacances fins dijous. Permeteu-me que aprofiti aquesta darrera postal d’estiu per tractar un tema absolutament banal. Els noms dels bars. Se’m va acudir perquè l’altre dia, esperant que obrissin la sucursal de la Caixa Laietana, vaig entrar a fer un cafè al bar de la Rambla del Poblenou “El burgalés”, un bar de tota la vida, fundat, com no podia ser d’una altra manera per un senyor de Burgos, un bar on el meu pare anava a esmorzar sovint. Ara el bar ha estat adquirit per xinesos i han mantingut el nom. No penso entrar (no tinc ganes de polèmiques) en aquest mite popular de que “s’ho estan quedant tot...”, sols em va fer gràcia que algú li posés el nom de burgalés al seu bar com a homenatge a la seva terra i ara el nom es manté. El mateix ha passat amb el bar Montserrat. Un dels recursos més habituals és posar el nom del poble al bar, tenint en compte que molts d’aquests bars van ser el negoci que tiraven endavant quan arribaven a la ciutat (Bar Lanteira, bar Lugo ...). Un altre recurs és posar els noms de la persona (Casa Paco, Casa Feli...) Un tercer recurs és posar un nom que convidi a donar-li caràcter al bar (el refugio, la trobada, tu y yo...) Però permeteu-me que acabi amb el nom que més m’ha sorprès, un bar d’Horta que es diu El Fracaso. Un dia hauré d’anar-hi demanar una canyeta i preguntar quin va ser el motiu que va portar a posar aquest nom a un bar. Per cert coneixeu noms curiosos de bar?

4 comentaris:

Julia ha dit...

Doncs la veritat és que no m'he parat mai a fixar-me en els noms dels bars, però em semble que és una forma molt divertida d'estudiar més a fons a l'ésser humà. Ja se sap que els bars, sobre tot a la nostra cultura mediterranea han estat sempre un lloc de trobada molt important. A partir d'ara miraré amb més atenció els noms dels bars i t'els aniré donant perque facis la teva col.leció. A mi, tot i que no té res a veure amb els bars, em fascina el nom d'una botiga que hi ha al càrrer Rosselló "El lienzo de los gazules", no és preciós? Ah, per cert, a on està El Fracaso? jo també tinc curiositat per saber el perqué d'aquest nom tan tràgic.

Pere Nieto ha dit...

El bar està al carrer Petrarca cantonada Cartellà, just al limit entre Horta-Guinardó i Nou Barris

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Hola Pere i a tots, soc L'Hector.

Curiosament jo he hi vaig sovint al bar Fracaso, es mes, conec l'amo i si voleu saber per que es diu aixi us u dire:

Fracaso no es refereix obviament a fracas, sino al cognom Fracaso, es a dir el cognom del amo del bar Miguel Fracaso Gonzalez.

Entenc que no hu sabiau, per que s'ha sentis algu ofes l'home cuan li vig dir, cadascu te el cognom que te tu i ja esta.

Tot i que hi esteu convidats a
entrar i per tu Pere unes canyes gratis.

Per cert Pere set troba a faltar per Gravi ;-)