dijous, 11 d’octubre del 2007

Procés participatiu

Ja ha començat el procés participatiu per tal d’elaborar el Programa d’Actuació Municipal 2007-2011 (PAM) a Barcelona i els seus respectius Programes d’Actuació de Districte (PAD). Podeu seguir tot el procés i participar de forma activa a través de la web www.bcn.cat/pam
Sens dubte és important participar, però caldrà que comencem a plantejar-nos què vol dir aquesta participació a una ciutat com Barcelona. Rebre milers d’aportacions serà participació? Incloure un alt percentatge d’aquestes propostes en el PAM? O més aviat fer un seguiment acurat de que es dugui a terme la major part del contingut d’aquest PAM? No és senzill. Per garantir participació cal voluntat política, que es pot expressar en un procés amb informació acurada, amb recursos suficients per rebre aportacions i amb claredat en la devolució de les propostes. Tan important com rebre aportacions és dir-li a la gent si la seva proposta és factible o no i també si s’ajusta als criteris del govern de la ciutat.
De totes maneres la participació l’anirem comprovant al llarg dels quatre anys amb el seguiment de l’execució d’aquest PAM. I perquè això funcioni sí que caldrà que hi hagi canvis en la manera que aquest Ajuntament ha afrontat la participació fins ara. I alhora també caldrà anar enfortint el moviment associatiu de la ciutat. Tenir interlocutors forts a tots els barris fa que la feina del dia a dia sigui més complexa, perquè cal tenir en compte sempre la seva opinió, però alhora permet mecanismes reals de participació eficaços. Un moviment associatiu fort permet evitar que surtin a la llum individualistes amb afany de protagonisme o plataformes sense cap base real.
Per tant endavant amb el procés participatiu de PAM, però alhora no oblidem que ens queden quatre anys per endavant per aconseguir mecanismes reals de participació i que cal enfortir el moviment associatiu. Com fer-ho? És difícil, però la gent que tenim responsabilitats municipals ens ho haurem de plantejar.

3 comentaris:

zel ha dit...

Hola, Pere, gràcies per la teva sinceritat, és veritat que el que realment és constructiu de tot plegat és poder parlar i debatre. Lligant amb el teu post, jo crec que costarà, hem perdut molt el costum de l'associacionisme en sentit participatiu en igualtat, estem massa acostumats a protestar si ens ho donen fet i que no ens agradi gaire la construcció conjunta de projectes, però jo penso que creixen nous aire, hi ha noves il.lusions, i això és bo. Ànims, ens llegim, ja tens tarannà de mestre, ja...Abraçada!

Anònim ha dit...

Totalment d'acord. Les audiències públiques em semblen un bon sistema tot i que de vegades sempre acabem parlant de posar paperes al carrer X. Et convido a llegir el meu humil blog que pretén ser una finestreta d'un veí del districte:
http://juanantoniodomingo.blogspot.com/
Una salutació!

Pere Nieto ha dit...

Gràcies a tots dos pels comentaris. De fet ja he entrat en els vostres blocs i ho seguiré fent.