dilluns, 28 de desembre del 2020

LLIBRES 2020

 


Tinc el costum o la mania d'anar apuntant tot allò que faig i que té a veure amb la cultura (concerts, teatre, llibres...) i ho faig des del 2013, per tant és una bona manera de veure com ha anat l'any en un aspecte tan important com és per a mi viure aquestes experiències. L'any 2020 ha estat l'any de la COVID, de la pandèmia i del confinament i per tant això s'ha vist reflectit en la meva vida cultural i social. He anat a menys concerts i a menys teatre i en canvi he llegit més llibres i sobretot ha esclatat la meva febre per les sèries. És evident he disminuït la cultura en viu i he augmentat la lectura i tot allò que ens ofereixen les diverses plataformes (sèries i pel·lícules). I a més les activitats presencials han estat de major proximitat i petit format. En teatre he anat sobretot a la Beckett, per la magnífica programació però també perquè és a prop de casa i a concerts he anat sobretot a Rocksound, al jazz de Montbau...i he perdut experiències com el Festival Cruïlla o concerts que tenia previstos com la Maika Makovski, Lucinda Williams o Texas. Però també diré que aquest any he estat més conscient de la importància de la cultura i sobretot de la cultura en viu. Necessito sentir, emocionar-me, que em sacsegin. Per tant en la mesura del possible estic fent i em comprometo a anar més enllà del discurs i mirar de donar suport a la cultura en viu, assistint o donant suport a experiències interessants que necessiten del nostre finançament.

Llibres

Possiblement és l'any que he llegit més llibres, si no m'he equivocat 56. El confinament i la meva recuperació de l'operació del desembre han ajudat. He llegit llibres diversos, he aprofitat per recuperar llibres que tenia per casa i que no havia llegit, al costat d'algunes novetats. Faig una breu selecció d'alguns que més m'han marcat, no necessàriament per ordre de qualitat.

Un amor” Sara Mesa. Una història diferent, que sorprèn. Una narració impecable. Un ambient tancat i una acceptació que a vegades el destí ens porta on no sospitàvem.

Y llovieron pájaros” Jocelyn Saucier. Un història tendre i brillant sobre persones grans perdudes enmig de la natura. Text brillant que em va impactar.

Quality Land” Marc-Uwe Kling. Una distopia molt còmica però alhora angoixant pel que representa del nostre futur. Un llibre intel·ligent.

Boulder” Eva Baltasar. Una autora realment imprescindible. Un llibre tendre i dur alhora. Amor, sol·litud, maternitat...

Coratge” Laura López Granell. No puc ser objectiu, la Laura és una persona a la que m'estimo molt, però de veritat que els poemes d'aquest llibre són magnífics i així ho acredita la gran acollida que ha tingut.

La passió” Jeanette Winterson. Unllibre molt diferent però apassionant. A partir de la figura de Napoleó. Un llibre sobre les passions.

la novia gitana” “La red púrpura” “La nena” Carmen Mola. Aquesta trilogia de novel·la negra crua i que t'atrapa també ha marcat aquest any de lectura.

Gent normal” Sally Rooney. Un llibre molt ben escrit que ens parla de les dificultats de relació, de la solitud, de la dependència. Molt recomanable.

El hijo del chófer” Jordi Amat. Una història que si no fos certa seria fantàstica. La realitat supera a la ficció. Les clavegueres de Catalunya i un personatge que realment es fa odiós.

I podria fer la llista molt més llarga amb Ignot (Manuel Baixaulí), El manantial (Catherine Chanter), Algo en lo que creer (Nicholas Butler), A plena luz (JR Moehringer), Un cor massa gran (Eider Rodríguez), La pira al port (Boris Pahor) o Quan arriba la penombra (Jaume Cabré).


1 comentari:

lauralopez.g ha dit...

L'objectivitat està moolt sobrevalorada!🤣 Prefereixo els afectes bonics i les paraules sinceres! Moltíssimes gràcies,Pere!💚🌴