dijous, 31 de desembre del 2015

Llibres que m'han agradat el 2015



Una de les meves grans aficions és la lectura. A les xarxes socials acostumo a posar els llibres que llegeixo. Realment se'm fa difícil, ara mateix, plantejar-me estar uns dies sense llegir. Reconec també que no sóc un gran especialista. Durant anys no he tingut l'actual ritme lector i això vol dir que hi ha desenes i desenes de llibres imprescindibles que encara m'he de llegir. I a més m'agrada anar canviant l'estil dels llibres. Per exemple llegeixo novel·la negra en gran part com a distracció. Us deixo la llista dels 10 llibres de l'any que més us recomanaria, no vol dir que siguin novetats. No sóc un crític ni un especialista, però algunes vegades la gent m'ha agraït alguna recomanació. I si puc contribuir a que algú llegeixi o compri algun llibre, tot això que haurem guanyat. L'ordre dels llibres no és l'ordre amb el que més m'han agradat, això ja seria massa feina.

1 “La buena reputación” Martínez de Pisón.

Gran novel·la que aborda la història d'una família amb el seu nucli a Melilla. L'evolució de la família ens permet conèixer molts fets històrics però també molts aspectes quotidians. Un llibre molt complet. A més vaig poder assistir a la presentació del llibre per part de l'autor i això va ser un punt més a favor.

2 “Forat” Laura López Granell

Molt bona poesia. No enganyo a ningú, la Laura és una de les persones que més estimo, però al marge d'aquest carinyo el llibre ha estat un èxit. La seva poesia és molt personal i sobretot val la pena poder anar a algun dels seus recitals. El llibre ens parla de tot, sovint amb un punt de dolor però sobretot amb autenticitat. En poesia tampoc podria ignorar el “Swing” de Francesc Garriga que m'ha captivat.

3 “El ninot de neu” Jo Nesbo

Com us deia he llegit força novel·la negra i he escollit aquesta perquè és la que em va captivar més. Angoixant, molt ben argumentada. També podeu escollir molts altres llibres de Jo Nesbo, de Camilleri, de Mankell o alguna novel·la negra catalana com “Qui em vol fer mal”, “El xinès”, “Puta Pasta”...

4 “Gegants de gel” Joan Benesiu

Una de les sorpreses de l'any. Una novel·la sobre com trobar-se a un mateix i com fer-ho en un lloc solitari i apartat. Diversos viatgers es creueu a un petit bar a la Terra de Foc, just al límit del “món”. Realment recomanable.

5 “Blitz” David Trueba

Un història que parteix del desamor per parlar-nos de la vida. Una història molt ben escrita on apareixen uns rellotges de sorra que crec que són una gran imatge. Un autor que també he pogut escoltar parlant de la seva obra i que crec que és molt interessant.

6 “Reparar els vius” Maylis de Kerangal

Una novel·la dura i brillant que parteix de la mort d'un noi jove. No fa concessions en cap moment i afronta el tema sense recrear-se en el drama però sense evitar-lo. Impactant.

7 “Els desposseïts” Szilard Borbély

Una autèntica joia. Un llibre situat a Hongria que enes parla de la misèria, de la guerra, de l'odi, dels refugiats. Un llibre magníficament escrit que afronta temes que per desgràcia sembla que estigui relatant les notícies d'avui dia. Dur però molt recomanable.

8 “En la orilla” Rafael Chirbes.

El meu primer Chirbes, però aquest 2016 n'hauré de llegir més. Molt bo. Un llibre dens, molt treballat, gairebé sembla obsessiu. Barreja de la crisi econòmica i social d'Espanya i la crisi personal del protagonista. Un llibre sobre la desesperança i el nostre entorn. Brutal.

9 “Plenilunio” Antonio Muñoz Molina

Possiblement no és el millor llibre d'aquest gran autor que va visitar el Poblenou fa poc i que ens va demostrar el seu alt nivell en tots els sentits. La història de Plenilunio és dura, molt dura. Té moments molt brillants i realment no es fàcil de llegir pel tema.

10 “L'edat de ferro” JM Coetze

Com us deia un dels llibres imprescindibles que vaig mirant de recuperar. Un retrat molt cru sobre l'apartheid, però en el fons sobre qualsevol situació d'intolerància, odi i violència.

Altres llibres recomanables...

Una revelación brutal” Louise Penny. Novel·la negra als boscos del Quebec
Observada” Renée Knight. Mentires i veritats. Passions i dolor.
Swing” Francesc Garriga. Poesia molt propera i plena alhora.
Yo vivía aquí” Carlos Zanón. Poesia quotidiana, urbana, nocturna.
Es un decir” Jenn Díaz. La visió d'una nena sobre la seva familia. Gran narració.
El adversario” Emmanuel Carrère. La mentira en estat pur. Molt interessant.

Amb l'alè al clatell” Henning Mankell. Dura novel·la negra.

1 comentari:

lauralopez.g ha dit...

Moltes gràcies, Pere, un petó!