diumenge, 31 d’agost del 2014

Alguns d'esquerres es passen de frenada

Hi ha un concepte molt gràfic que és “passar-se de frenada”. Jo crec que això li està passant a bona part de l’esquerra radical d’aquesta ciutat davant d ela possibilitat que ICV-EUiA estiguin dins el projecte de Guanyem Barcelona. Tothom és lliure de pensar el que vulgui i a més trobo lògic plantejar-se dubtes sobre qui ha de formar part d’un projecte que vol ser alternativa a Barcelona. És lògic que hi hagi gent de la CUP que no vegi amb bons ulls la nostra presència, igual que hi ha gent a qui li costarà acceptar treballar al costat de representants d’aquest espai. I a més està clar que la participació d’ICV-EUiA en els governs municipals de la ciutat es presta a augmentar la sensació que ICV forma part de la “casta política”.

Però una cosa és posar-ho en dubte, discrepar de la nostra presència o pensar que mai podrem formar part d’un mateix moviment polític, i una altra molt diferent és, com deia al principi, passar-se de frenada. L’altre dia vaig escoltar dir que ICV-EUiA érem responsables de l’augment de les desigualtats a la nostra ciutat. Només dues coses. Dir això representa que considerem que l’any 2011 (quan ICV-EUiA ja no està govern), Barcelona és una ciutat més desigual que durant el franquisme. Algú s’ho creu? Algú que conegui com era Ciutat Vella, el Besòs, el Carmel o Nou Barris (per citar exemples molt contundents) pot defensar que ara estan pitjor que abans o que com a mínim que no han millorat tant com altres barris? En tots els aspectes, depenguin o no de les competències municipals directes, Barcelona és avui una ciutat més cohesionada que el 1977, sols faltaria! Però és que a part a Barcelona ha estat força destacat.


I en segon lloc potser és que la immensa majoria de gent que treballa en l’àmbit de la cohesió social a la ciutat no tenen cap criteri. Però jo parlant amb tècnics, persones d’entitats del tercer sector i voluntariat, no paro de trobar reconeixements a la diferència de manera de fer política social entre el Ricard Gomà i la situació anterior i actual. Qui vulgui que defensi que no hem d’estar a Guanyem Barcelona o que defensi que la CUP no hi ha de ser, però no fem afirmacions que van molt més enllà de la mínima rigorositat.