dimecres, 5 de febrer del 2014

L'Alcalde va rebre Fem Rambla





 Fotografia: La sala de reunions just abans de començar amb la carpeta amb les prop de 1.700 signatures.

Ahir una representació del grup de treball Fem Rambla ens vam reunir amb l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que estava acompanyat pel regidor de Sant Martí Eduard Freixedes. Es van acceptar tots els punts que portàvem com a proposta d’acord tal com es pot veure en el nostre comunicat de premsa d’avui. No va haver-hi per tant negociació, sinó acceptació d’uns punts clars i ferms fruit d’un procés participatiu rigorós i molt actiu. Però permeteu-me que primer comenci pels dubtes. En primer lloc no vaig tenir en cap moment la sensació que s’entengués de veritat que exigim un canvi en la cultura participativa als barris, vaig tenir més la sensació de que es buscava una sortida a un problema concret. En segon lloc fets com l’evolució de la situació de la gent que vivia a la nau del carrer Puigcerdà i altres temes de la ciutat em fan aixecar recels sobre si es garantirà el compliment ple dels acords. I en tercer lloc les dificultats objectives per parlar amb el regidor Eduard Freixedes fan difícil pensar en un treball basat en la confiança. Si passa a una segona línia i permet que altres persones del seu equip liderin el procés possiblement tindrem moltes més oportunitats.

Deixant de banda aquests recels, crec que hem de valorar molt positivament el resultat de la reunió. Fem Rambla ja era, abans d’entrar a la reunió amb l’Alcalde, una gran experiència. Ha estat definit com a procés referent per la FAVB i pel CAB. Ha rebut prop de 1.700 signatures de veïns i veïnes, ha tingut el suport de més de 30 entitats (tan diverses com l’AVV, la Coordinadora d’Entitats, l’Eix Comercial, el Casal Octubre o moltes de les AMPA). Fem Rambla ha estat una manera diferent de fer participació ciutadana i això ja hauria estat un valor. Però ahir ens vam guanyar el dret a que aquesta participació es concreti en els projectes urbanístics. No voldria oblidar tampoc el paper de la gent que des de la vessant tècnica s’ha implicat al màxim, el suport de UrbanIN+ ha estat molt important, gràcies Laia, Karmele, Víctor i Edo.

Ahir, amb l’acceptació municipal de l’acord, aconseguim el compromís de que el Regidor Freixedes no pot fer allò que vulgui sense tenir en compte a la gent del barri. No pot reduir la participació ciutadana a la gent que es troba pel carrer o sols a determinades entitats a les que convida a participar. Ahir el que vam aconseguir visibilitzar és que hi ha maneres diferents de participar, d’implicar-se. Ahir vam posar en valor el treball dut a terme durant 9 mesos per gent molt diversa. Ahir vam demostrar que la ciutadania treballant buscant les complicitats té molta capacitat de construir. I aquest és el primer dels punts forts d’ahir.

Però també vam aconseguir coses concretes que no són menyspreables. La primera és que le sobres del darrer tram de la Rambla no començaran ara sense arribar a cap consens. Es farà un procés participatiu proposat per Fem Rambla per garantir la opinió del màxim de persones. I les obres començaran per tant, amb major consens, a l’octubre, deixant passar l’estiu i la Festa Major, moment de màxima afluència de gent. I a més es farà el tram sencer entre Taulat i Passeig Calvell i no sols fins a Fernando Poo com assegurava el Regidor del Districte. Dues coses que per a ell eren innegociables (fer les obres sense acord amb Fem Rambla i fer sols fins a Fernando Poo) ara seran just el contrari. I no és cap tonteria. Garantir una Rambla de millor accessibilitat i qualitat a tot el darrer tram és important. Quin sentit tenia sols considerar com a prioritari el tram on hi ha 5 possibles terrasses de bar o restaurant? (bé no cal pensar molt per veure perquè aquest era el tram prioritari).

Per tant hem aconseguit reconeixement com a interlocutors per parlar de les obres del tram final, de qualsevol actuació a la Rambla, per parlar dels vetlladors i per parlar del Pla d’Usos. I també hem aconseguit que les conclusions del nostre document siguin la base de qualsevol actuació, que les obres del tram final es facin amb consens i que es faci el tram sencer de Rambla pendent.

Ara cal molt treball per garantir un bon procés per debatre el tram final i sobretot molta capacitat de pressió i treball per garantir que es compleixin els acords en la seva totalitat. I per cert moltes gràcies a tota la gent que ens heu donat suport, que heu signat, que heu participat de les assemblees, que ens heu citat a les xarxes socials...

Però no puc acabar aquest article dient que la lluita de Fem Rambla és important, per garantir el dret a construir el nostre espai públic, per l’exigència de participar en la presa de decisions, però que el barri té moltes altres lluites en marxa. I sens dubte algunes d’elles molt més importants. Demà dijous 6 de febrer a les 18.00 assemblea solidària amb les persones desallotjades dels assentaments del Poblenou a Sant Bernat. O el mateix dijous durant tot el dia fins les 8 del vespre al Metro del Poblenou hi haurà gent recollint signatures per tenir ascensors a les parades de Metro del Poblenou i Ciutadella. O per exemple la exigència de justícia de veritat pels veïns encausats de la Vaga General del 29M. O lluitant pels instituts, per un transport públic que no retalli el 41, per un procés participatiu real a Pere IV...Perquè si vam sortir al carrer per aturar les obres de la Rambla del Poblenou no és perquè tinguem mania a l’asfalt, és perquè reivindiquem una altra manera de fer ciutat i societat.

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Felicitats a Fem Rambla!
Per haver recollit opinions molt diverses i haver sabut com conduir el debat que es generava al barri.
Per haver sabut canalitzar els objectius comuns que afecten la majoria de la ciutadania al Poblenou.
I, sobretot, per haver aconseguit que s'escolti tothom que hi viu i vol parlar-ne abans de fer cap reforma en l'espai comú.
Alegria compartida,
Sonia

Jaume López ha dit...

Crec que s'ha sentat un molt bon prececent que hauria de marcar una fita. Un exemple a seguir. Podria marcar un abans i un després. Així ho espero.
La qualitat del procés és exemplar.I dels resultats. Al Poblenou la ciutadania està desperta, i cada dia més organitzada. Quin èxit també per la ciutat! Enhorabona a tothom que ho fa possible dia a dia! I, especialment, al lideratge d'alguns que ens ho posan més fàcil a la resta. Gràcies.
Jaume López, veí del Poblenou

milaem ha dit...

Una feina ben feta que ha aconseguit un bon resultat.
Enhorabona a tot el veïnat que n'ha estat el principal protagonista.
Aquesta és la manera de participar de sentir-nos protagonistes de les millores que es van aconseguint.
Fem Rambla és el model a seguir en totes les actuacions de futur.
Ànims i a no defallir.

F. Aroca ha dit...

No todo son alegrías y victorias. La Rambla ha quedado excluida del nuevo horario de bares y terrazas en la ciudad. Lo que supone que el horario nocturno se ampliará y con ello el tiempo de vela de los vecinos de la Rambla. La Rambla como otras partes de la ciudad se entrega al mercado turístico sin condiciones. ¿Nosotros no tenemos el mismo derecho al descanso que el resto de ciudadanos? Y no nos hablen de denuncias a la guardia urbana, hechas a nivel personal no funcionan. ¿No deben nuestras organizaciones vecinales apoyarnos en esta reivindicación que sólo supone que se cumpla la actual normativa municipal en cuanto a horarios de cierre y ocupación de espacio? (A las 24 h. días laborables y a la 1 h. en sábados y vísperas de festivos). Hay que conceder también a los bares nuestras horas de sueño? ¿Nada de esto se planteó en la reunión? También esto constaba en el "Fem Rambla"

Pere Nieto ha dit...

Efectivament el tema de les terrasses segueix sent un problema. L'acord al que hem arribat és que a l'hora d'aprovar el reglament definitiu de terrasses de la Rambla (que efectivament no és el general) s'haurà de debatre amb Fem Rambla. No serà fàcil pe`ro és evident que hem exigit que el control de terrasses ha de formar part de l'acord. A l'assemblea que farem en podem parlar.

Unknown ha dit...

Una de les coses més importants és qaue Fem Rambla ha col·locat als veïns i veïnes com protagonistes dels canvis que s'han de produir al Poblenou