dimarts, 7 de gener del 2014

Trista crònica d'un consell de barri




El passat 16 de desembre es va celebrar Consell de Barri del Poblenou. La comissió de seguiment, on l’equip de govern no té majoria, havia aprovat incloure en l’ordre del dia la presentació del projecte participatiu veïnal Fem Rambla i el procés municipal de participació ciutadana “Parlem de la Rambla del Poblenou?”. Tot això després del primer punt de l’ordre del dia previst, el procés de remodelació del carrer Pere IV, un dels grans reptes de futur del barri pels propers anys. Vaig assistir a la reunió com a membre del grup de treball Fem Rambla, procés que ara està en la fase final de recollida de suports. I començaré a explicar la reunió pel final. La reunió va acabar 3 hores i mitja més tard, amb la sensació personal de pèrdua de temps i de incapacitat municipal per afrontar la participació ciutadana, si més no amb uns mínims de garanties.

Abans que em respongui alguna persona sensible, vull recordar que durant 8 anys vaig tenir responsabilitats municipals a Horta-Guinardó, moltes d’elles vinculades a participació ciutadana i que considero que els Consells de Barri no van respondre mai a l’objectiu que es van crear i que les principals autocrítiques que em faig de la meva gestió municipal són en el terreny de la participació ciutadana. Dit això, però, la sessió del Consell de Barri del passat 16 de desembre va superar tot el que havia vist fins ara i si estigués gravada es podria passar com a exemple del que mai pot ser una sessió de participació ciutadana.

La sessió va començar per part del conseller de barri del Poblenou, que no es va presentar ni ell ni a ningú de la mesa. Però tampoc va explicar que estàvem a un consell de barri i quin funcionament tenia. Tampoc va anunciar l’ordre del dia previst ni va donar cap pista de com es desenvoluparia la reunió. La participació ciutadana requereix de normes clares abans de començar les sessions. Cal saber quan es va a una reunió qui la convoca, quin ordre del dia hi ha, quina durada prevista té la sessió, qui presenta els temes, quan podem intervenir...no cuidar aquestes coses fa difícil un bon funcionament de les sessions. Però en el cas del Consell de Barri no podem parlar tan sols de manca de capacitat per gestionar la sessió. De forma intencionada (ja sé que no puc demostrar-ho amb proves concloents) es va voler pervertir la sessió, allargar-la de forma no justificable i convertir-la en una olla de grills per tal que no es pogués presentar de forma relaxada el punt de Fem Rambla.

La sessió va ser un autèntic caos (decidit per part de l’equip de govern, però caos). No es van respectar els punts de l’ordre del dia, es contestaven temes que no s’havien de tractar en aquell punt, es demanava a tècnics de barri que sortissin a explicar coses no previstes, no es tallaven les intervencions excessivament llargues i reiteratives...el Regidor va preferir malbaratar prop de quatre hores del seu temps i del d’altra gent, sols per evitar poder parlar amb serenitat i igualtat de condicions sobre la Rambla del Poblenou. Quan va tocar el nostre torn evidentment havia aconseguit el seu objectiu. Dues terceres parts de la gent del barri havien marxat i les que quedaven ja no podien més. No es pot fer participació ciutadana de qualitat després de 3 hores de reunió caòtica i estèril. Vam proposar, com a Fem Rambla, no tractar el tema i convocar un nou Consell de Barri on fer-ho en condicions. La resposta del Regidor va ser, no ens havia de sorprendre, ignorar la nostra demanda i explicar el seu procés, bàsicament a uns pocs veïns que en la seva majoria ja sabem que ens plantejava i sobretot a tècnics municipals que no havien pogut fugir a mitja sessió.

Qualsevol organització tan gran com la municipal té un problema, la dificultat de saber què està passant de veritat a tota la seva estructura. En aquest cas però, el govern municipal de Barcelona faria bé en intentar descobrir que passa en reunions com les que he explicat del Consell de Barri. Crec que no m’equivoco si dic que la majoria de tècnics municipals que van assistir a la sessió compartirien una gran part del que he plantejat en aquest escrit si poguessin parlar en confiança.

La participació ciutadana no és complir amb el reglament de participació, l’actual o el que s’està discutint. La participació ciutadana ha de ser una voluntat política més enllà de reglaments. I al Poblenou la forma amb la que el Regidor respon als processos participatius veïnals és realment negativa.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

No te tiene que escandalizar el comportamiento de estos politicos (creo que es decir mucho "politicos")la participación no les interesa nada y su comportamiento es igual en todos los barrios sobre todo los de Horta-Guinardó, todos pensamos lo mismo el Consell de Barri no sirve de nada, solo nos hacen perder el tiempo (ellos cobran dietas). En fin, tendremos que ponernos de acuerdo y hacerles el boicot. Tere

Unknown ha dit...

No es lo que piensa la Asociación sino que es lo que pienso yo personalmente