dimarts, 19 de novembre del 2013

Fem Rambla o parlem de la Rambla?


Avui el Districte de Sant Martí ha presentat un procés participatiu. El seu nom és “Parlem de la Rambla del Poblenou?” aquest procés s’engega quan fa més de 6 mesos que els veïns i veïnes estem fent un procés intens, obert i molt ben valorat sota el nom de “Fem Rambla”. Diuen que el nom no fa la cosa, però en aquest cas jo crec que s’ajusta molt a la realitat. El procés municipal està en interrogant i planteja com a objectiu “parlar”. El procés veïnal està en afirmatiu i té com a objectiu “fer”, construir. Per tant en aquest cas és clar, l’Ajuntament vol conèixer opinions, nosaltres volem ser protagonistes del futur del nostre barri.

Però les diferències en el títol serien una anècdota o un recurs literari si es quedessin aquí. El procés veïnal ha estat públic i obert a tothom. El procés municipal s’adreça a grups específics i limitats en la seva assistència. El procés veïnal ha durat uns 8 mesos, el procés municipal no arribarà ni a la meitat. El procés veïnal ha generat espais de debat sobre les propostes. El procés municipal no preveu el debat fora del dia de la sessió. I una cosa que des de fa temps denunciem. Es pot fer un procés participatiu sobre la Rambla del Poblenou i presentar les seves conclusions el mes de març, quan es preveu començar obres el mes de febrer?

Si no fos tan important seria còmic analitzar algunes de les declaracions que s’han fet avui. Per una banda l’Ajuntament accepta de forma íntegra les conclusions de la diagnosi de Fem Rambla i alhora el Regidor de Sant Martí diu que el procés té una “mirada esbiaixada”. Quin sentit té que el govern municipal assumeixi unes conclusions si creu que el procés no ha estat ben fet? Però clar, el que passa és que el procés Fem Rambla ha estat, malgrat els errors lògics de qualsevol procés, un exemple d’una nova forma de participació ciutadana. Gent del barri que decideix empoderar-se per construir una proposta d’espai públic i una manera d’entendre el barri. I a més ho hem fet gent d’entitats arrelades al barri, gent que no participa d’aquestes entitats i professionals del món de l’urbanisme i la participació ciutadana.

Com es pot plantejar un procés participatiu a un barri sense haver-ho acordat amb la Coordinadora d’Entitats, l’AVV o el grup de treball de Fem Rambla? És una bona manera de començar un procés participatiu fent arribar la informació abans  la premsa que als agents més actius del barri? 

És evident que qualsevol demanda d’opinió a la ciutadania s’ha de valorar. Però això no pot amagar que el procés es planteja en un moment inadequat, és limitat i és una resposta inadequada a un procés participatiu de molta gent del Poblenou. I podríem dir que aquest és un procés engegat per l’Ajuntament, però també sabem que molta gent dins de l’Ajuntament és conscient de la patinada. La gent de Fem Rambla seguirem fent el mateix, treballant per garantir la participació ciutadana del màxim de gent del barri, presentant un document final per aprovació de l’Assemblea del proper 10 de desembre i lliurant les conclusions al Districte perquè les incorpori en les seves actuacions. Som ferms en la defensa del nostre procés però també hem estat conscients, sempre, de la necessitat de no tancar cap porta. El Districte diu que farà 10 reunions monogràfiques i que aquestes seran 10 mirades de la Rambla i que la de Fem Rambla serà una onzena mirada. Pot equiparar-se una reunió d’un parell d’hores amb un procés participatiu obert, professional i rigorós de 8 mesos de durada?

Que s’ho facin mirar!

1 comentari:

Unknown ha dit...

Molt ben pensat i molt ben escrit. Totalment d'acord.