dimecres, 12 de juny del 2013

Decidint sobre Pere IV


Ahir vaig assistir a la sessió participativa sobre el futur de l'eix Pere IV del Poblenou. Era una jornada oberta a la ciutadania organitzada per l'Ajuntament de Barcelona a l'espai Hangar de Can Ricart. La sessió permetia a entitats i ciutadans a títol individual poder opinar sobre els criteris que han de marcar la remodelació de l'antiga carretera de Mataró, un carrer que podria ser molt important pel Poblenou i el Besòs però que en canvi es troba en un important estat de degradació. En un proper article ja parlaré de com està el carrer i de com crec que s'ha d'afrontar el futur de Pere IV, però avui em vull centrar en com va anar la sessió d'ahir i com es planteja l'Ajuntament el tema de la participació.

D'entrada dir que la sessió d'ahir va anar prou bé i que valoro positivament que es faci una sessió participativa oberta al barri abans de fer el projecte executiu. No sempre amb l'anterior govern es feien aquests processos i per tant no qüestiono que ahir se'ns convidés, però sí que hi ha aspectes que demostren que la manera d'entendre la participació per part de l'actual govern no és tan oberta com ens vol fer creure CIU i que per tant aquest procés tindrà mancances molt importants.

El primer element que em va sorprendre de la sessió d'ahir va ser el paper de convidat de pedra del Districte de Sant Martí. Tot i estar previst al programa el Regidor de Sant Martí, Eduard Freixedes, no va fer la cloenda, va escoltar les conclusions des del final de la sala. Tampoc va intervenir cap altre càrrec destacat de Sant Martí en les sessions plenàries. L'àrea d'urbanisme de l'Ajuntament va tenir tot el protagonisme No és que vulgui que parli el Regidor, és simplement que això demostra que el Districte de Sant Martí no té cap paper de lideratge en els grans temes que ens afecten i que per tant Eduard Freixedes sembla que no vol jugar el paper “d'alcalde de barri” o si més no de referent davant dels veïns i veïnes de Sant Martí. Aquest és un element que em preocupa. No és que consideri que Eduard Freixedes té capacitat per fer aquest paper, però la manca de referents clars per tractar el futur del barri és un greu problema. A part de la Rambla del Poblenou el Regidor ha d'entendre que ha estat nomenat per fer un paper que va més enllà del de convidat

Com deia la jornada va ser interessant. La gent va poder opinar sobre les prioritats d'actuació a Pere IV, i aquest és un primer pas molt important. Però és un primer pas. Quan es va preguntar com seguiria el procés no va haver-hi resposta. És evident que es mantindrà un grup de treball integrat per les entitats veïnals, però amb això no hi ha prou. Cal dissenyar un procés ambiciós, no sols un inici potent. I en segon lloc a la sessió d'ahir vam poder opinar, però no vam poder debatre. És a dir vam poder exposar opinions però no confrontar-les i per tant ens vam quedar curts. Potser ahir no era el dia per fer-ho, però llavors cal buscar l'espai per fer-ho. I a més quan realment haurà de ser potent la participació serà quan debatem de projecte executiu, de fases, de priorització d'espais, d'inversions... La sessió d'ahir va estar bé però sols si forma part d'un procés molt més complex. Per posar un exemple, és com si amb un grup d'amics volem marxar de viatge. Un dia quedem per parlar-ne i tothom diu on vol anar, però després una sola persona decideix el destí, com anem, les dates, el pressupost... A Pere IV volem parlar-ne de tot.

Paral·lelament estem fent al barri un procés participatiu sobre la Rambla del Poblenou. Un procés fet des de la gent del barri. Establint un temps ampli per a la diagnosi, temps per al debat, oportunitats de fer propostes... Un procés sense recursos econòmics ni materials, però amb la voluntat de tractar a la gent d'adulta i als veïns i veïnes com a ciutadania amb capacitat de participació real. Estic convençut que a Pere IV hi haurà canvis en el procés participatiu, ahir es van reclamar i cada cop tenim més consciència al barri de la necessitat de decidir.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Soc resident al carrer Pere IV, i no tenia cap noticia d'aquest tema, estic interessada per els ascensors exteriors en aquest carrer, si ja algún pla a seguir al respecte, o a on adreçarme, avui i fet una instancia a la técnica de districte, asesorada per la técnica de barri.