diumenge, 19 de maig del 2013

La Rambla del Poblenou que jo vull



El barri del Poblenou ha iniciat un procés participatiu al voltant del futur de la Rambla del Poblenou. La gota que va fer vesar el got va ser la decisió unilateral del Districte de Sant Martí de començar les obres per asfaltar les rodones en contra del criteri de les entitats. I el barri va començar a dir prou. Primer aturant les obres i després decidint que iniciàvem un procés participatiu, el barri es va mobilitzar. Vam aconseguir una primera victòria, aturar les obres. Però l’objectiu no es pot quedar aquí. Els principals reptes són aconseguir una proposta consensuada al barri sobre com volem la Rambla i també canviar la dinàmica de participació de l’Ajuntament de Barcelona. Volem decidir i ho volem fer de forma activa. Pots omplir l'enquesta via Internet.

Per tant s’estan recollint enquestes al barri en una primera fase de diagnosi i després tot això es treballarà en tallers, assemblees, activitats obertes... de totes les maneres que des del grup de treball que s’ha creat es consideri oportú. I a partir d’aquí vindrà la feina de parlar amb un Districte que fins ara ha actuat sense cap sentit.

Jo personalment crec que la Rambla del Poblenou té una doble prioritat. La primera d’usos i la segona urbanística. A nivell d’usos cal garantir que els principals usos de la Rambla (espai de trobada i passeig, lloc de compres i punt de festes populars) es mantinguin. Per tant cal saber regular aquests usos en un moment en que la Rambla pot morir d’èxit perquè es concentra la gent del barri, és punt de passeig per la resta de la ciutat i la pressió turística està augmentant molt. Per tant a mi m’agrada que a la Rambla hi hagi terrasses, però aquestes no poden créixer il·limitadament i a més cal que respectin horaris i espais. Sols des d’un pla d’usos ben redactat i sobretot ben controlat es podrà garantir que la Rambla mantingui el seu caràcter actual.

I a nivell urbanístic cal recordar que la prioritat hauria de ser acabar d’urbanitzar el tram entre Taulat i Passeig Calvell. No podem entendre que una Rambla tan transitada tingui un darrer tram d’accés a les platges tan estret i tan poc funcional. No podem mantenir uns solars al costat d’aquest tram que són aparcaments improvisats en mal estat. Cal remodelar aquest tram i aprofitar aquesta actuació per definir com hauria de ser la Rambla del futur. Conscient que no es poden demanar inversions de forma il·limitada crec que cal defensar que aquesta és la prioritat i no asfaltar unes rodones que estan en prou bon estat.

I estic molt content de ser part activa d’aquest procés participatiu en representació de l’AVV i coincidint amb les seves prioritats, ja que és una experiència singular a la nostra ciutat i perquè és necessari d’empoderar-nos com a barri i com a societat.

2 comentaris:

Isabel ha dit...

Benvolgut Pere: li escric amb respecte, voldria fer-li una pregunta, i no es tracta de patriotisme, més aviat de sentit lògica, vivim en un país en què, gràcies a Déu, tenim una llengua nacional que és obligació de tots conèixer i parlar per sentir-nos units per una identitat històrica per què hi ha gent que s'entesten a separar? ¿Qui es lucra generant crispació entre nosaltres? El nostre articulat de 1978 és molt clar: El Castellà és la llengua oficial de l'Estat, TOTS els espanyols tenen el DEURE de conèixer-la i el DRET a usar-la. No reconèixer aquesta accepció és impropi d'un Estat de Dret. Que els nens aprenguin i cultivin el Català el Gallego o el Basc, em sembla fantàstic, però si no aprenen la llengua oficial del País al qual pertanyen caurien en risc d'exclusió al moure per la Península Ibèrica, i per tant, comprendrà que el Estat ha de vetllar perquè això no passi i garantir que el Castellà se segueixi emprant.

una abraçada.

Pere Nieto ha dit...

No entenc aquest comentari a l'article sobre al Rambla del Poblenou. De fet jo mai he parlat de no ensenyar el castellà. Sóc professor de llengua castellana a primària.